Tokat Yazması tescillendi

KÜLTÜR - SANAT

Tokat Belediyesi tarafından yapılan başvuru ile “Tokat Yazması” Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı.

600 Yıllık geçmişe sahip, Selçuklu sanatına paralellik gösteren, Osmanlı döneminde Yazma gelirlerinin Valide Sultanlara “has” olarak verildiği Evliya Çelebi tarafından “Beyaz pembe bezi Diyar-ı Lahor’da yapılmaz, güya altın gibi mücelladır. Kalemkâr basma yüzü, münakkaş perdeleri gayet Memduh olur” diyerek övgüyle söz edilen Tokat Yazması, Tokat Belediyesi tarafından yapılan başvuru ile tescillendi.

KARAKTERLİ KİMLİKLİ ŞEHRİ ÖNE ÇIKARAN, TARİHİ MİRASINA SAHİP ÇIKAN TOKAT

26 Şubat 2020 tarihinde tescillenen Tokat Yazmalarıyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu; “Bizler kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarmak, el sanatlarımıza sahip çıkmak için gayret ediyoruz. “Karakterli, Kimlikli Şehri Öne Çıkaran, Tarihi Mirasına Sahip Çıkan Tokat” Sloganımızdan hareketle Tokat Yazmalarına sahip çıkıyor, gelecek nesillere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda yapmış olduğumuz girişimlerle Tokat Yazmasını Venüsbet coğrafi işaret tescilini gerçekleştirdik. Tokat Yazmasında kullanılan kumaşın cinsi önemlidir. Boyanın kumaşa fırça ile sürülmesi yoluyla resmedilerek ya da ıhlamur ağacından yapılan tahta kalıpların bitkisel, suni veya madeni boyaya batırılıp kumaşa baskı yapılması ile desenleştirilmektedir. Üretiminde kullanılan kalıpların hazırlanması ve Tokat Yazmasının üretimi ustalık becerisi gerektirmektedir.

İnşallah bundan sonra Tokat Yazmasının gerek üretimi konusunda gerekse pazarlanması noktasındaki tüm aşamalar denetim dahilinde olacak. Belediyemiz, Üniversitemiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzden oluşacak uzman bir denetim mercii tarafından her aşamasında kontrol edilecek ve bu kültürün aslını geleceğe aktaracağız.

Bu konuda emeği geçen tüm kurumlarımıza, projede görev alan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ded

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.