Türkiye’nin geleceğini "Marmara dayanışması" kurtaracak...

DİĞER

Başta deprem güvenliği ve Marmara Denizi’nin temizliği olmak üzere, planlamadan ulaşıma kadar Marmara Bölgesi’ndeki tüm belediyelerin güç birliği yaptığını ve ortak hareket etme kararlılığında olduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Türkiye’de sanayi üretiminin ve ticaretin kalbinin attığı Marmara Bölgesi’nde parti ayrımı yapmaksızın belediyeler arasında başlattığımız dayanışma ve ortak çalışma anlayışı, ülkemizin geleceğine çok önemli katkıda bulunacak, deniz kirliliği ve deprem gibi afetlere karşı Türkiye’nin geleceğini kurtaracak” dedi.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve BGC Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretinde, önümüzdeki 5 yıllık süreçte gerçekleştirmek istediği çalışmalara ilişkin detaylı bilgiler veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, sadece Bursa’da değil, tüm Marmara Bölgesi’nde depreme, çevre kirliğine ve ulaşım sorunlarına karşı ortak çalışma yapılacağını kaydetti.

MARMARA DAYANIŞMASI

Sorunları şehirler ölçeğinde ele almanın yetersiz kaldığını ve özellikle deprem ve Marmara Denizi’nin kirliliği gibi felaketlerde ortak hareket etmek gerektiğinin altını çizen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şu bilgileri verdi;

“Depreme karşı hazırlık, çevre kirliliğini önleme veya ulaşım gibi sorunların çözümünde dar kapsamlı değil, Marmara Bölgesi ölçeğinde geniş kapsamlı çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle önemli mesafe almaya da başladık. İstanbul Planlama Ajansı’nın katkılarıyla planlama çalışmasını yapıyoruz.

Bu planlama çalışması ile bir yandan Bursa’nın sağlıklı gelişmesinin önünü açarken, diğer yandan Marmara Bölgesi’nde tüm dünyaya örnek olacak bir iş birliği sağlayacağız. Bu iş birliğine Marmara Bölgesi’ne sınırı olan şehirlerimizi de dahil edeceğiz.

Marmara Bölgesinde olası bir depremin zararlarını en aza indirmek için belediyeler olarak ortak eylem planları yapacağız. İstanbul’da meydana gelecek bir depremde, Bursa, Çanakkale, Edirne veya Eskişehir belediyeleri, hangi görevleri üstlenecek, bunları planlayacağız. Deprem hangi ilimizde olursa olsun, diğer belediyeler ilk 24 saat içinde nasıl harekete geçecek ve neler yapacak, sonraki görevleri ne olacak, bunları ortaya koyacağız. Tam bir dayanışma sağlayacağız.

Sadece depremde değil, örneğin Marmara Denizi’nin kirliliği konusunda ne yapacağız, bunu planlayacak ve uygulamaya koyacağız. Müsilaj sorununa hep birlikte tanık olduk. Marmara Denizi ne yazık ki yavaş yavaş ölü bir denize dönüşebilir. Marmara denizinin korunması için ortak çalışma yapacağız.”

BURSA’NIN GELECEĞİ PLANLANIYOR

Bursa için 2050, 2075 ve 2100 yıllarına kadar uzanacak 1/100.000’lik planlama çalışmasını temellerini attıklarını da açıklayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey bu çalışmanın Bursa’nın 17 ilçesini de ilgilendirdiğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ilk olarak plan ortağı olacak olan ilçe belediye başkanlarını tek tek ziyaret edeceğini ve oluşacak ortak akılla çalışmalara yön verileceğini vurgulayarak, “Bursa Planlama Ajansı’nı kuruyoruz. 17 ilçe belediye başkanımızın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarını, üniversitelerimizi, muhtarlarımızı, sanayici ve iş insanlarımızı, akademik odaları, bürokratlarımızı, siyasetçilerimizi bir araya getireceğiz. Bursa’nın “Anayasası” haline gelecek olan ve önümüzdeki 100 yıla ışık tutmasını hedeflediğimiz planlama çalışması ortak akılla oluşacak. En fazla bir yıl içinde bu çalışmalar tamamlanmış olacak. Bu arada stratejik planlama çalışmalarımızı da 6 ay içinde bitirmiş olacağız. Ulaşımdan yapılaşmaya, sanayiden turizme kadar Bursa planlı bir gelişim sürecine girecek” dedi.

“SORUN PLANSIZ BÜYÜME”

Bursa’da günümüzde yaşanan sorunların plansız kentsel gelişmeden kaynaklandığına dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Bursa’da özel okullar yoğun olarak nerede? Batıda, Nilüfer’de. Sanayi nerede? Şehir Hastanesi nerede? Özel hastaneler çoğunlukla nerede? Hepsi batıda, Nilüfer’de. Peki, genele göre daha uygun fiyatlı konut alanları nerede? Doğu’da. Bu plansız gelişim sonucu ne oluyor? Mavi ve beyaz yakalı emekçi kardeşlerim her sabah şehrin doğusundan batısına gitmek zorunda kalıyor. Akşamları da batıdan doğuya tersine göç başlıyor. İşte plansız gelişmenin Bursa’yı getirdiği üzücü nokta ne yazık ki bu. Bu koşullarda elbette trafik yükünü karayolları kaldıramaz. Zamanında bu konuda sayısız açıklama yaptım, sanayinin batıda yoğunlaştığını, özel okul ve hastanelerin hep batıya yapıldığını, bu durumun Bursa’yı olumsuz etkilediğini defalarca söyledim. Kimse dikkate almadı ve bugün bu çarpık durumu düzeltmek benim görevim oldu.

Ne yapılması gerektiğini biliyoruz ve planlama çalışmalarımız ile bu sorunları ortadan kaldırmak için mesafe alırken, diğer yandan raylı sistemi etkin olarak kullanılabilir hale getirmeye çalışacağız.

TRAFİĞE ÇÖZÜM ARAYIŞI

Ulaşım sorununun çözümü konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde çalışmaya başladıklarını ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, önümüzdeki hafta içinde İBB trafik uzmanlarının Bursa’ya gelerek ölçümler yapacağını söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, açıklamalarını şöyle tamamladı;

mühendisi arkadaşlarımızın bilimsel veriler ışığında kısa sürede hazırlayacakları rapor doğrultusunda kent içi ulaşımı kolaylaştırıcı düzenlemeler yapacağız. Trafik sorununu çözdükçe, çevre sorunları da azalmaya başlayacaktır. Öncelikle egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliğinin ortadan kalkmasını umut ediyoruz.

Aracılığınızla bir müjde de bisiklet severlere vermek istiyorum. İlk aşamada Görükle’den başlayan ve kesintisiz olarak Merinos’a kadar devam eden bisiklet yolu projemizi uygulamaya koyacağız. Aşama aşama bu proje gelişecek ve tüm Bursa bisiklet ile ulaşılabilir bir kent haline gelecek.”

BGC BAŞKANI KOLAYLI

Yaklaşık 2 saat süren ziyarette verdiği bilgiler için Başkan Bozbey’e teşekkür eden BGC Başkanı Nuri Kolaylı da, Bursa Gazeteciler Cemiyeti olarak Bursa yararına yapılacak çalışmalara destek olmaya hazır olduklarını söyledi.

Başkan Mustafa Bozbey’e, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Bursa basınına ilişkin bilgi de veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa basının, özellikle yerel sorunları gündeme taşıyarak yol gösterici nitelikte yayın yaptığını ifade etti.

Yerel medyanın demokrasilerin gelişmesinde büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan BGC Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Bursa’nın köklü basın kuruluşlarına sahip olduğunu ve en güçlü yerel medyanın Bursa’da görev yaptığına dikkat çekti.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 77 yıl önce, 1947 yılında kurulduğunu ve o günden bu yana Bursa basınının Türkiye için adeta bir “gazetecilik okulu” olduğunu ifade eden BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “BGC olarak öncelikle basın etik değerlerine önem veriyor ve mesleğimizin onuru için mücadele ediyoruz” dedi.

Ziyarete Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra, Başkan Vekili Fuat Kars, Başkan yardımcıları İhsan Altıkardeş, Hakan Işıkkent ve Ahmet Akhan, Genel Sayman Tevfik Fikret Sönmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Ersin Yıldıran, Musa Öztürk, Ruhi Berber, Enhar Güneş ve Hurşit Topal ile BGC Genel Sekreteri Sinan Tunç katıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.