Belediyeler yüzünü güneşe çevirdi

DİĞER

Türkiye son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarına hız verdi. Hem kamu kurumları hem de özel yatırımlar eliyle maliyeti düşük, temiz enerji kaynaklarına yönelim arttı. Bursa’da da Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, ilçe belediyeleri de güneş enerjisine yönelerek, şehrin enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamak için düğmeye bastı.

Belediyeler boş arazilere, depo, tesis çatılarına güneş panelleri koyarak enerji üretmeye başladı. Belediyeler, GES yatırımlarıyla ciddi anlamda tasarruf ederken, üretimden artan enerjiyi ilgili kurumlara satıp kar ediyorlar. Sürdürülebilir, temiz enerji kaynağına yönelen Bursalı belediyeler, bu alandaki yatırımlarıyla Türkiye’ye örnek oluyorlar. Dünya ülkeleri enerji üretimi için maliyeti yüksek ve çevreyi kirleten petrol, doğal gaz ve kömür gibi kaynaklardan uzak durmaya gayret ediyor. Ancak rüzgar, güneş, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar büyümeye devam ediyor. Koronavirüse rağmen dünyada bu yıl devreye alınan yenilenebilir enerji yatıımlarında yüzde 4 artışla rekor büyümeye imza atıldı. Bu yıl yapılan 198 gigavat kapasiteli yatırımlarla dünyadaki toplam yenilenebilir enerji yatırımı 2 bin 888 gigavata ulaşacak. Güneş enerjisi de bu kaynaklar arasında maliyeti, çabuk sonuç alınabilir olmasıyla en popüler kaynaklardan biri. Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre güneş, en fazla kapasite artışı görülen yenilebilir enerji kaynağı olacak. 2022’de devreye alınan kapasite 150 gigavata ulaşarak son üç yılda yaklaşık yüzde 40 büyüme gösteren kaynak haline gelecek. Türkiye’de de son yıllarda yenilebilir enerji kaynaklarına bir yönelim söz konusu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kaçak Bahis Fatih Dönmez, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından hazırlanan Türkiye Enerji Görünümü: Türkiye Enerji Zirvesi Özel Lansmanı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün ve bu kaynakların üretimdeki payının giderek arttığını belirtti. Bakan Dönmez, ülkemizde 2020’de devreye alınan yenilenebilir enerji kurulu güç miktarının, Avrupa’daki 17 ülkenin yenilenebilir kurulu gücünden daha fazla olduğunu söyledi. Bu doğrultuda Bursa’da da belediyeler güneşi daha verimli kullanmak adına harekete geçerek, güneş enerjisi yatırımlarına hız verdi.

Alinur AKTAŞ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında enerji tüketiminin yüzde 100’ünün yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedefi doğrultusunda, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının öz tüketiminin GES’lerden karşılanmasına yönelik faaliyetlere başlandı. Bu anlamda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-Türkiye Bölümü (GÜNDER) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Kurumumuzun bünyesindeki elektrik aboneliklerimizin elektrik enerjisi ihtiyacımızı karşılamak üzere, bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücümüzü geçmeyecek şekilde güneş enerjisi santrali kurulması planlanarak iç tüketimden tasarruf edilmesi hedeflenmektedir.
Öncelikli olarak Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binası çatısı ile açık otoparkına, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi çatısı, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi çatısına, toplamda 4.4 MWh (AC) kapasiteli GES yatırımları yapılacak. Muradiye Su Fabrikası’nın çatısına ise ayrıca 1,8 MWh’lik GES yatırımı kurulacak. BursaRay İstasyon Çatılarına ise 1.96 MWh kapasiteli yatırımın kurulması planlandı.
Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması için yatırımlarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki çalışmalarına güneş enerjisini de ekleyerek; enerji tüketiminin yüzde 100’ünün yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedeflenmektedir.
Sürdürülebilir bir dünya için kullanılan enerji kaynaklarının doğaya zarar vermemesi, bir diğer tabirle çevre dostu olması gerekmektedir. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile sera gazı salınımı büyük ölçüde azaltılmaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile GÜNDER arasında imzalanan protokol, güneş enerjisine yönelik teknolojik, bilimsel projeler ve çalışma grubu faaliyetlerini de kapsamaktadır.
İki yıl içerisinde tamamlanmasıyla, sadece Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İştiraklerinin çalışmalarını başlatmış olduğu yatırımlar ile; yılda 11.484.000 MWh elektrik üretmesi beklenmektedir. Bu sayede yılda yaklaşık 9 milyon 187 bin TL’lik tasarruf sağlanacaktır. Böylelikle sağlanan tasarrufla gelen sıcak parayı belediyemizin diğer yatırımlarına kaynak sağlanmış olacaktır.
GES’in olumlu yönlerini sıralayacak olsak: Bu sistemlerde kullanılan enerjinin kaynağı güneş olduğu için bedava, sonsuz, gürültüsüz ve temiz bir kaynaktan elektrik enerjisi üretilir. Elektrik faturalarını düşürür. Elektrik dağıtım şebekesine erişimi olmayan alanlarda elektrik üretmek, temiz suya erişimi kısıtlı olan bölgelerde suyu damıtmak için kullanılabilir. Güneş enerjisi, binalarda kullanılan malzemelere de entegre edilebilir. Kısa bir zaman önce “Sharp” şeffaf güneş enerjisi pencerelerini tanıtarak, çok yakında evlerimizin ve ofislerimizin mimarilerinde kullanılan pencerelerimiz ile güneşten faydalanabileceğimizi gösterdi. Yıllık bakım maliyetleri düşüktür.
Ortalama olarak kurulum maliyetinin %1’idir. İlerleyen zamanlarda ise Büyükşehir ile bağlı iştiraklere yönelik yenilenebilir enerji yatırım kapasiteleri genişletmeyi hedefliyoruz.

Mustafa DÜNDAR
Osmangazi Belediye Başkanı

Veysel Karani Mahallesi’nde inşa ettiğimiz modern kurban satış ve kesim kompleksinin çatısına güneş panelleri yerleştireceğiz. Bu sistem sayesinde yıllık 1 milyon 650 bin kW/h elektrik enerjisi üreteceğiz. Elde edilen enerji ile belediyemize ait tesislerin elektrik ihtiyaçlarını karşılayacağız. TEDAŞ ve UEDAŞ gibi kurumlar tarafından uygulanabilir bulunup, bakanlık tarafından da onaylanan projenin ilk etabında çatıların güney bölümlerine güneş panelleri yerleştireceğiz. Projenin ikinci etabında ise çatıların kuzey kısımlarına da güneş panelleri yerleştirerek üretimimizi iki katına çıkaracağız 60 dönüm arazi üzerinde kurduğumuz bu tesis, 20 dönüm kapalı alana sahip. Bu 20 dönümlük kapalı alan üzerine güneş panelleri yerleştireceğiz. Bu sistem sayesinde yıllık ortalama 1 milyon 650 bin kW/h elektrik enerjisi üreteceğiz. Elde ettiğimiz elektrik sayesinde, hem bu tesisimizin hem de belediyemize ait diğer tesislerimizin elektrik ihtiyacını karşılayacağız. Bu özel proje sayesinde yenilenebilir enerji üreterek doğamızı da korumuş olacağız. İlçemiz ve kentimiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Turgay ERDEM
Nilüfer Belediye Başkanı

2020-2024 Stratejik Planı doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynakları ve farkındalığının arttırılması konularında hedeflerimiz bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarını arttırmaya yönelik çalışmalarımız kamu binalarımızın çatıları ve arazi GES uygulamalarına yöneliktir. Güngören Mah. 1 MW GES tesisimizin kurulumu 2021 yılı içerisinde gerçekleşecektir. Bunun dışında kamu binalarımızın çatılarında uygun olan alanların fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Enerji Verimliliği” konularında 4-5-6. sınıf öğrencilerine eğitimler verilmektedir. Covid-19 pandemisi nedeniyle bu projeye ara verilmiştir.
Yaptığımız yatırımlar Ürünlü Kent Bostanları ve Beşevler Jimnastik salonumuzun çatılarında olup, yılda yaklaşık 50 MW enerji elde etmekteyiz.
2014 yılında Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Başkanlar Sözleşmesi (COM)’ne taraf olduk ve güncel hedefimiz 2030 yılına kadar CO2 emisyonunun %40 azaltılmasıdır. Hazırladığımız sürdürülebilir enerji eylem planlarında yenilenebilir enerji kaynaklarının arttırılmasını hedefleyen RES, GES ve S.S Nilüfer Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi gibi projelerimiz var. Güneşlenme oranı özellikle kuzey ve kuzey doğu bölgelerimize göre daha fazla olması ve coğrafi yapının düz olması, bizi güneş enerji sistemlerinin kullanımına yönlendiriyor. İşleyemediğimiz marjinal arazilerimiz için GES kurulumunu desteklemekteyiz. Güncel mevzuat, enerji kooperatiflerini sanayi sitelerine yönlendiriyor, eğer bu engeli aşarsak mesken aboneliklerini bu projeye dahil ederek hem vatandaşın farkındalığını arttıracak hem de dışa bağımlılığı azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağız.

Alper TABAN
İnegöl Belediye Başkanı

İnegöl Belediyesi olarak Fen işleri Müdürlüğümüz şantiyesinde bulunan hangar çatısında 300 – 350 M2 alanda bir güneş paneli santrali çalışmamız bulunmaktadır. Yenilenebilir güneş santralimizde 80 KW’lik bir güç elde etmeyi planlıyoruz. Bu projemizin geri dönüşündeki fayda/maliyet analizine göre bu kapsamda farklı yenilenebilir enerji santral projelerimiz olacaktır.
Güneş enerji santrali yaptığımız yatırımı kısa sürede amorti ederek yüksek fatura yükünden kurtulmamızı sağlayacaktır. Bursa ve ilçelerinde yılda ortalama 2.515 saat/yıl güneş ışığından yaralanmaktadır. Güneş enerjisinin ilçe ve bölge ekonomisine katkısı yenilenebilir enerji olmasından kaynaklı ilk kurulum maliyetini karşıladıktan sonra bakım maliyetleri düşük olmasından tercih sebepleridir.
Güneş tükenmeyen bir enerji kaynağı olduğundan kullanımında her hangi bir kaynağa ya da yakıta ihtiyaç duyulmaz.
Güneş enerji santrallerinin bakımları diğer enerji tesislerine göre çok daha kolaydır. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür. konutlarda kullanımında her ev, kendi enerjisini çatısına kurduğu güneş pilleri ile karşılayabilir.
Böylece iletim ve enerjiyi taşıma maliyetleri ve kayıpları ortadan kalkar. İhtiyacınız olan elektriğin fazlasını üretmeniz halinde bu elektriği elektrik şebekesine satabilir ve kâr elde edersiniz.
İnegöl Belediyesi olarak planladığımız çatı güneş enerji santrali projesini bir an önce devreye alıp ilave güneş enerji santrali projeleri yapmayı hedefliyoruz.

Mustafa IŞIK
Gürsu Belediye Başkanı

Belediyemiz Türkiye’nin ilk lisanssız GES sistemlerini kurdu ve Avrupa Birliğinden Yılın Girişimcilik Ödülünü kazandı. Proje kapsamında birbirinden farklı yenilikçi uygulamalar hayata geçirildi. 100 Kw Güneş Tarlası, 10 Kw Solar Enerjili Su Pompaj Sistemi, Kendi enerjisini üreten Mobil Güneş Evi ve Sokak Hayvanlarının su ve yem ihtiyacını karşılayan Güneş Pilli Yemmatik sistemi kuruldu. Mevcut tesislerle belediyemizin hizmet binasının enerji ihtiyacının tamamı bu tesisten karşılanmaktadır. Park ve bahçelerin sulama ihtiyacı solar enerjili su pompa sisteminden karşılanmaktadır. İlçemiz bir tarım kenti. Aynı zamanda 3 sanayi bölgesinin ürettiği çevre kirliliğinin tehdidi altında. Daha temiz üretim ve yaşanabilir bir Gürsu için projemizi geliştirdik. İlçemizin sırtını yasladığı Katırlı dağları yenilenebilir enerji yatırımları için oldukça ideal özelliklere sahip. Bu bölgenin gerek GES, gerekse RES yatırımlarında bir cazibe merkezini olmasını hedefliyoruz. Gürsu, Kestel ve Barakfakih OSB’lerinde faaliyet gösteren firmaların temiz enerji kullanmalarını istiyoruz. Sanayideki fabrikaların çatılarının GES yatırımlarında değerlendirilmesi halinde yaklaşık 300 megawatt saatlik temiz enerji elde edilebilir. Enerji türleri içinde en temiz, çevreye en duyarlı ve yatırımı en kolay olanı güneş enerjisidir. Yeni yatırımlar için çalışmalarımız devam ediyor. Ar-Ge Müdürlüğümüzün takip ettiği hali hazırda 2 adet yenilenebilir enerji projesi var. İkisi de ilçemize ve bölgemize önemli faydalar sağlayacak projeler. 800 Kw Ericek GES tesisi için projelendirme sürecimiz tamamlandı. TEDAŞ ile bağlantı anlaşmamızı imzaladık. Bu yatırımın Nisan 2021’ de şebekeye enerji vermesini hedefliyoruz. Belediyemize yıllık 800 Bin TL gelir getirmesini bekliyoruz. Bunun yanında yine ericek mahallemizde 2 megawat gücünde yeni bir GES projesi hazırlığımız devam etmektedir. Diğer yandan ilçemizdeki evsel atıkların ve tarımsal atıkların değerlendirilerek elektrik enerjisi ve termal (sıcak su) enerjisinin elde edileceği Biyogaz Tesisi projemiz var.

Önder TANIR
Kestel Belediye Başkanı

Kestel Belediyesi olarak 5,5 milyon liralık yatırımla gerçekleştirdiğimiz güneş enerji santralimiz tamamladığında, bütün tesislerin ve parkların elektriğini karşılayıp, ürettiğimiz fazla elektriği UEDAŞ’a satarak, yılda 1 milyon 500 bin lira gelir elde etmeyi hedefliyoruz. 5,5 milyon liralık yatırımla kurulan ve geçtiğimiz aylarda faaliyete geçen Kayacık mahallesindeki güneş enerji santralı, diğer büyük şehir ve ilçe belediyelerine de örnek teşkil ediyor. 21 bin 845 metrekare alana kurulan ve 3736 panelin bulunduğu santral, yıllık 1,5 milyon kilovat saat gücünde elektrik üreterek, ilçeye büyük katkı sağlıyor. Belediyenin öz kaynaklarıyla, 5,5 milyon liralık yatırım yaptığımız Kayacık mahallesindeki santralımız tamamlandı. Tamamen çevreci olan bu enerji kaynağı, en geç dört yıl içerisindeki kendini amorti edecek. 10 yıl devlet alım garantisi olan bu proje ile belediyemizin tüm tesislerini, ilçemizde bulunan tüm park ve bahçelerimizin elektriğini karşılıyoruz. Fazladan ürettiğimiz elektriği UEDAŞ’a satarak, belediyenin kasasına aylık olarak ciddi oranda gelir sağladık. Hayata geçirdiğimiz tertemiz proje, ilçemizdeki elektrik sarfiyatını karşılayabiliyor ve bunun yanı sıra ilçemize kazanç sağlıyor. Bu sebeple projeyi tamamlamak bizim için çok önemliydi. Çok şükür hayata geçirdik ve meyvelerini toplamaya başladık. ‘Kestel’e sözümüz var’ diyerek çıktığımız bu yolda, gelecek nesillere iddialı ve faydalı projeler bırakmak yegane borcumuzdur.


Ali ÖZKAN
Karacabey Belediye Başkanı

Ülkemizde de özellikle son yıllarda devletimizin bizzat teşvik ve destekleri sayesinde, yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlarda önemli bir artış yaşandı. Baktığımızda Türkiye’nin elektrik enerjisinde yerli ve yenilenebilir enerji kullanımı yüzde 40’lar seviyesindeyken, son yıllarda bu oran yüzde 60’lara kadar çıkmıştır. Güneş enerjisinin en önemli avantajı kuşkusuz tükenmeyen enerji kaynağı olmasıdır. Temiz ve çevreci oluşu, aynı zamanda bakım ve işletme maliyetlerinin düşük oluşu da önemli bir artıdır. Dolayısıyla yenilenebilir enerjinin, Türkiye’nin enerjideki geleceği olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda Karacabey Belediyesi olarak bizler de kentimizde enerji verimliliği ve sürdürülebilirliğini sağlamak için etkin çalışmalar yürütüyoruz. Bu yılı da ‘altyapı dönemi’ olarak ilan etmiştik. Bilindiği üzere Karacabey, son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlar paralelinde gerek sanayi üretimi gerekse de konut ve nüfus açısından giderek artan bir elektrik ihtiyacıyla karşı karşıya. Bu ihtiyaca mevcut altyapı cevap verememekteydi. Bu noktada, UEDAŞ ile yürüttüğümüz koordineli çalışmalar neticesinde, kentimizde işlevselliğini büyük ölçüde yitirmiş havai elektrik hatlarının yer altına alınma çalışmaları artık tamamlanmak üzere. Havai elektik hatları hem görüntü kirliliğine neden oluyor hem de insan hayatına etki edebilen riskleri barındırıyordu. Çalışmalar tamamlandığında Karacabey hem görsel hem can güvenliği hem de elektrik kesintilerinin minimum seviyeye inmesi açısından çok iyi bir noktaya ulaşacak. Vizyon belediyeciliği anlayışımızla, kentimizin önümüzdeki 50 yılına hitap edecek çalışmaları en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz.

Ali AYKURT
Orhaneli Belediye Başkanı

Ülke ekonomisine katkı sağlamak ve ilçemizin sürdürülebilir enerji ihtiyaçlarını karşılamak adına ilçemizde güneş enerji santrali yapmak için uygun alan bulma çalışmalarına başladık. Ülkemizin önemli sorunlarından bir tanesi olan elektrik ihtiyacı konusunda Orhaneli Belediyesi olarak ne yapabiliriz diye düşündük ve güneş enerjisi santrali kurmaya karar verdik. Kredi çekip, ihale yaparak, tesisi 2,5 ayda bitirdik. Bu projeyi yerli bir firmaya verdik. Sırıl Mahallesi sınırları içinde belediyemize ait tarlaya 4 bin 400 tane elektrik paneli kurduk. Ortalama 5 milyon liralık bir yatırıma imza attık. Bu projeyi piyasa şartlarına göre uygun bir fiyata tamamladığımızı söyleyebilirim. Bu tesis ayda 70 bin liralık elektrik üretecek. Bu tesisin 35 bin lira aylık ödemesi var. Böylelikle 35 bin lira da belediyemizin bütçesine kalacak. 10 yılda borcu ödenip bütün gelir belediyenin olacak. Şu anda projemiz tamamlandı ve TEDAŞ’a elektrik vermeye başladı. 1166 kw/h kurulu güce sahip santral 1068 evin elektriğini sağlayacak.


Mehmet KESKİN
Keles Belediye Başkanı

Keles Belediyesi olarak güneş enerjisinin öneminin farkındayız. İlçemizdeki güneşten en iyi şekilde faydalanmak adına çalışmalarımız var. Şu anda ciddi bir proje içerisindeyiz. İlçemizde tarıma elverişsiz arazileri güneş tarlaları olarak değerlendirmek istiyoruz. Ancak bunun için çeşitli destek ve hibelere ihtiyacımız olduğu da bir gerçek. Yenilenebilir enerji yatırımlarımız için hazırladığımız projeyle Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji alanında da çıktığı çağrıya başvuracağız. Bu başvurumuz onaylandığı takdirde en hızlı şekilde güneş enerjisi yatırımımıza başlamak istiyoruz. 60 dönümlük, tarıma elverişsiz bir arazi üzerinde güneş enerjisi santralleri kurmayı planlıyoruz. Buradan elde edeceğimiz enerjiyi belediyemizin tesislerinde, ilçemizin ve köylerimizin sokak aydınlatmalarında kullanarak, belediye bütçemizde ciddi bir tasarruf sağlamak istiyoruz. Ürettiğimiz fazla enerjiyi de farklı şekillerde değerlendirerek belediye bütçemize katkı koyma hedefimiz var

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.